Hem Stryktipset
Uppdaterad 2024/03/20

Stryktipset är ett en form av betting som finns inne hos Svenska Spel. Stryktipset går ut på att du varje lördag skapar en spelkupong med fotbollsmatcher från främst Premier League – men även Championship. Varje vecka väljer Svenska Spel ut 13 matcher som finns i tipskupongen. Målet är självklart att få alla 13 rätt – och därmed en storvinst utbetald.

Stryktipset i Sverige har blivit en naturlig del av lördagen i många hushåll. Med hjälp av en tipskupong med Stryktipset så skapar du massor av spänning under hela lördagen. Denna typ av betting har funnit med sedan 1934 – och firar snart 100 år.

Spela Stryktipset & på spelbörs

Här nedanför så kan vi tipsa om några av de bästa spelbolag på nätet som har Stryktipset – eller en spelbörs. Svenska Spels typ av betting som kallas för Stryktipset är en variant av spelbörs. Där du spelar främst mot andra spelare – detta istället för att ditt bettingbolag agerar bank.

Vad är Stryktipset?

Stryktipset är ett så kallat poolspel – eller spelbörs. Istället för att ha fasta odds som i Lången så samlas alla insatser i Stryktipset i en pool. Denna pool delas sedan ut bland spelare som har lyckats få ett tillräckligt bra resultat inne hos Svenska Spel när omgången avslutas.

Du har väl hört frasen “13 rätt på stryktipset”? Det är precis vad detta spel går ut på. Du ska försöka gissa rätt resultat på 13 fotbollsmatcher. Du behöver inte gissa exakt resultat utan du ska helt enkelt gissa om det blir hemmavinst, bortavinst eller oavgjort.

 • Hemmavinst betecknas som 1.
 • Bortavinst betecknas som 2.
 • Oavgjort betecknas som X.

Det är lördag som är den stora dagen för Stryktipset för traditionellt sett spelas det mest fotbollsmatcher på lördag eftermiddag. I Sverige är det oftast matcher från Engelska Premier League och Allsvenskan som inkluderas i Stryktipsets sportspel varje lördag.

Avspark är 16:00 och spelstopp är 15:59 varje lördag. Över 1 miljon svenskar spelar Stryktipset varje vecka vilket visar hur väldigt populärt detta spel är i Sverige. Du följer alltså med matcherna tillsammans med en stor del av Sverige som alla hoppas på att få 13 rätt och kamma hem storvinsten. Hur spännande låter inte det?

Det finns något som heter Stryktipset Lördag som visas varje vecka i TV. Där får du titta på en av veckans matcher tillsammans med några expertkommentatorer. Medan matchen spelas visas dessutom resultaten av de andra matcherna så du kan följa med hur det går för din Stryktips-kupong.

Hur spelar man Stryktipset online?

Det är väldigt enkelt att spela på Styrktipset i Sverige. Detta kan du nämligen göra både online på Svenska Spels hemsida – men också i tipsombud. Vi rekommenderar dig att spela på Stryktipset online för att göra det enklare och smidigare. Det gör också att du kan spela casino & betting i mobilen – vilket många svenskar föredrar.

Det första steget du tar för att spela Stryktipset online är därför att du skapar ett login hos Svenska Spel. Sedan kan du enkelt ta dig vidare till den sida där du spelar på veckans Stryktips. Där kommer du att få upp en tipskupong med 13 matcher från främst Premier League – men även andra matcher i England. Det går således inte att kombinera live odds med Stryktipset. Det kräver att du på förhand har lagt spel i samtliga matchera.

Du klurar sedan ut vilka resultat som du förutspår inför de kommande matcherna. När du känner dig nöjda med dina speltips inför Stryktipsets matcher – så lämnar du in din kupong. När din tipskupong har lämnats in till Svenska Spels hemsida eller ett spelombud så har du gjort allt du har makt över. Sedan är det bara att se fram emot lördagen för att se hur många rätt din Stryktipskupong innehåller.

Skulle du få 10 rätt eller fler – så förväntas du kunna hämta hem en vinst. Om du få 13 rätt så kan du förvänta en mycket stor vinst som flera gånger hamnat på över miljontals kronor.

För att förtydliga hur du kan spela på Stryktipset hos Svenska Spel så har vi steg du kan ta hjälp av. Där förklarar på vad du bör göra från början till slut.

 1. Gå till Svenska Spels hemsida på nätet
 2. Skapa ett konto hos Svenska Spel
 3. Gå till fliken “Stryktipset”
 4. Få fram en kupong med 13 matcher
 5. Tippa resultat i samtliga matcher
 6. Invänta resultat för dina tips
 7. Kolla om du når upp till vinst med utbetalning
 8. Få dina eventuella vinster utbetalda på ditt spelkonto

Notera att det inte är möjligt att använda dig av en betting bonus innan dess du ska spela hos Svenska Spel. Detta spelbolag har ingen välkomstbonus till nya spelare – och därför är det inte möjligt att använda en spelbolag bonus på Stryktipset.

Vinster & utdelning

Som tur är behöver du inte gissa rätt på alla matcher för att få en vinst. I de flesta fall räcker det att du lyckas tippa 10 matcher rätt för att få en liten vinst. Som vi nämnde tidigare så samlas spelarnas insatser i en pool som delas ut bland de som vinner. Svenska Spel tar 35% av alla insatser men de övriga insatserna delas ut enligt följande tabell:

 • Spelare med 13 rätt delar på 40% av vinstpotten.
 • Spelare med 12 rätt delar på 15% av vinstpotten.
 • Spelare med 11 rätt delar på 12% av vinstpotten.
 • Spelare med 10 rätt delar på 25% av vinstpotten.

I många fall är det miljonbelopp som gäller för de som får 13 rätt på Stryktipset. Om du är den enda personen med 13 rätt garanteras du en vinst på 10 miljoner kronor. Den största vinsten någonsin på Stryktipset var över 20 miljoner kronor.

De som har vunnit 13 rätt på Stryktipset kan också köpa en exklusiv Svenska Spel-tröja som har siffran 13 tryckt på framsidan. Det är inte många av dina kompisar som kommer ha en sådan.

I augusti 2010 gjorde Svenska Spel något som var mycket uppskattat hos deras kunder, de höjde återbetalningsprocenten. Stryktipset hade innan gett enbart 45% av insatserna tillbaka till vinnarna, något som är väldigt lite.

Numer är den procenten 65% vilket är en betydlig förbättring men fortfarande är ganska lågt om man jämför med andra spelbolag som inte sällan har 90% som återbetalningsprocent. För att vinna måste man ha minst 10 rätt.

Vinner man mindre än 10 kronor kommer man inte få någon vinst utbetalt utan då går de pengarna vidare till nästa vecka för att bygga en större pott. Detta händer ganska ofta då den sammanlagda vinsten för 10 rätt ska delas på alla som fått 10 rätt. Ibland sker detta för 11 rätt också.

Svenska spel har gjort många lyckade reklamkampanjer för stryktipset där den mest kända slogan nog ändå är ”13 är respekt”. Under tiden man körde den kampanjen fick alla som hade 13 rätt en t-shirt där det stod 13 på.

Man kan också behandla stryktipset mer som ett turspel då man kan lämna in samma rad under så lång tid som 10 veckor. Då man inte har en aning om vilka matcher det kommer vara nästa vecka blir det då givetvis mer som att spela på lotto.

Stryktipset är en riktig långkörare och det verkar inte tappa i popularitet så det finns alla förutsättningar för att se tipslördag med en kupong i näven under flera år framöver.

Stryktipset system

Sannolikheten att få 13 rätt på Stryktipset är 1 på 1,59 miljoner. Chansen är alltså väldigt liten men som tur är finns det olika system som kan hjälpa dig på traven.

Ett av de vanligaste systemen är något som kallas för ett M-system eller matematiskt system. Ett M-system är helt enkelt att du hel- eller halvgarderar vissa matcher på din kupong. Istället för att bara tippa på en hemmavinst kan du på en och samma match tippa till exempel att det blir antingen en hemmavinst eller oavgjort. Det kallas för en halvgardering när du tippar på två möjliga utfall. En helgardering är istället när du tippar på att matchen slutar i antingen en hemmavinst, bortavinst eller oavgjort. Om du gör det kommer du garanterat att tippa just den matchen rätt.

Vad är då haken med dessa hel- och halvgarderingar? De gör såklart din rad dyrare. Om en vanlig rad kostar 1 krona så kommer en halvgardering kosta 2 kronor medan en helgardering kostar 3 kronor. Om du till exempel har två helgarderingar så multiplicerar du antalet helgarderingar med varandra. I det här fallet blir det 3*3 vilket betyder att två helgarderingar kostar dig 9 kronor. Det blir snabbt dyrt att spela dessa spel och vill du helgardera alla matcher så kommer du få punga ut 1,5 miljoner kronor så det är inget att rekommendera. Några hel- och halvgarderingar är ändå alltid bra att ha.

R- och U-system på Stryktipset

Utöver ett M-system finns det också något som kallas för R-system och U-system.

Ett R-system är ett reducerat system. Med ett R-system lämnar du in din kupong som vanligt med de hel- och halvgarderingar du har valt. Svenska Spel har sedan ett system som kommer ta bort en del av de rader du har spelat. Detta gör kupongen billigare men du kommer också ha färre chanser att få 13 rätt. Du kan inte heller se vilka rader har tagits bort innan du rättar din kupong efter att matcherna är över.

Många spelare gillar att spela R-system men vi kan redan nu varna dig att det är rätt så frustrerande om Svenska Spel har tagit bort just den vinnande raden.

Ett U-system baserar sig på R-systemet. Den största skillnaden är att du med ett U-system väljer några garderingar du vill att garanterat hålls kvar på din kupong. Svenska Spel kommer sedan inte röra dessa garderingar och de reducerar istället din kupong på andra matcher.

Om du känner att det är för stressigt att själv välja alla dina matcher så finns det något som heter Stryktipset Xperten. Denna tjänst låter dig välja hur mycket du vill att din kupong ska kosta så kommer datorn välja dina rader. Du kan också välja att göra en del av kupongen själv och låta datorn ta hand om resten.

Tips och tricks för Stryktipset

Det är väldigt svårt att få 13 rätt på Stryktipset. Även om du är väldigt insatt i fotboll så sker det alltid skrällar och många av matcherna slutar på sätt spelarna aldrig skulle tro. Vi har ändå några tips på vad du kan göra för att öka dina chanser att vinna på Stryktipset. Man kan kalla detta för betting strategier – men i Stryktipset så handlar det främst om kunskaper och en gnutta tur.

 • Läs vad experterna har att säga: Både i kvällstidningarna och på nätet finns det experter som analyserar veckans matcher. Du behöver inte lita blint på experterna men du kan alltid få information av dem som du inte annars skulle veta om..
 • Använd hel- och halvgarderingar: Om det är matcher du är osäker på så kan det vara en bra idé att använda hel- och halvgarderingar. Om det är någon match du tycker är speciellt svår kan du helgardera den så du garanterat tippar rätt.
 • Ta hjälp av statistik: Innan du gör dina val rekommenderar vi att du tar en titt på all statistik som finns tillgänglig. Med det menar vi att det lönar sig att kolla in serietabellen och formtabeller hur det går för lagen. Med hjälp av dessa kan du sedan göra informerade beslut om vilket lag som har varit starkare den senaste tiden.

Beroende på hur många garderingar som du väljer så kommer din insats att påverkas. En kupong som innehåller få gardering kommer vara möjlig att spela på med en låg insättning – samtidigt som en mer “säker” kupong kräver en högre insats.

Speltips inför Stryktipset denna veckan?

Det finns många sidor som idag erbjuder dig att läsa speltips varje dag. Många av de speltips finns på matcher som ingår i Stryktipset. Det är smart att kolla in speltips inför en veckas omgång med fotbollsspel innan du lämnar in din kupong hos Svenska Spel.

Inne hos Sportal.se så tipsar de varje vecka en hel Stryktips-kupong. Där kan de mer oerfarna spelarna få hjälp inför klurigare matcher. Där kan du hitta mer tips och tricks!

Stryktipsets historia i Sverige

Vi skojade inte när vi berättade att svenskarna har spelat Stryktipset i nästan hundra år. Spelet introducerades i Sverige 1934 och har genomgått en del förändringar genom åren. Till exempel i början spelade man på bara 12 matcher och det var först 1969 som Stryktipset fick 13 rader.

Hade man alla rätt hade man klarat av att få tolvan vilket var mycket svårt att få. Det dröjde fram till 1969 innan man ändrade till det format vi har idag med 13 matcher. Högsta vinsten fick då namnet ”trettan” vilket kanske är något tvivelaktigt språkmässigt men ack så roligt att få. Efter 1969 hände ingenting med stryktipset förrän 2004 då man införde 13 plus, det som nu heter dubbelvinsten.

Då Stryktipset grundades kostade en rad 25 öre i jämförelse med 1 krona som det kostar idag. Genom åren har det också funnits några bonusspel som inte längre finns kvar. Det fanns till exempel något som hette dubbelvinsten där spelaren skulle gissa hur många mål det gjordes i den första matchen på kupongen. Om man gissade rätt så dubblades de vinster man fick.

Andra populära odds från Svenska Spel

Stryktipset är bara ett av flera olika betting spel som du kan spela på varje vecka. Här samlar vi några av de mer populära typer av spel på odds inne hos Svenska Spel.

Notera gärna att dessa spelen kommer vara möjliga att spela med en oddsbonus. Det finns inga gratis bets eller omsättningsfria bonusar att hämta som ny spelare hos Svenska Spel. Istället får du satsa med dina egna pengar!

Sammanfattning

Vi skulle inte vara överraskade om Stryktipset kommer leva i svenskarnas hjärtan i ytterligare 100 år. Det är en otroligt populär spelform som är rolig att spela ensam men ännu roligare att spela med sina vänner. Det är väldigt kul att sitta i TV-soffan med dina vänner och hoppas på att din rad slår in. Därför har Stryktipset Lördag blivit lite av en institution i Sverige och det är nästan lika populärt som Bingolotto. Vi hoppas denna guide har varit en bra introduktion till Stryktipsets fascinerande värld och att du kommer ha många spännande fotbollslördagar framöver.