Stryktipset

Hade man alla rätt hade man klarat av att få tolvan vilket var mycket svårt att få. Det dröjde fram till 1969 innan man ändrade till det format vi har idag med 13 matcher. Högsta vinsten fick då namnet ”trettan” vilket kanske är något tvivelaktigt språkmässigt men ack så roligt att få. Efter 1969 hände ingenting med stryktipset förrän 2004 då man införde 13 plus, det som nu heter dubbelvinsten.

Stryktipset går ut på att man ska tippa utgången i 13 olika fotbollsmatcher (inte resultat utan om de slutar med hemmaseger, bortaseger eller kryss) som i de allra flesta fall är hämtade från de svenska och engelska fotbollsligorna. En klassisk stryktipskupong består av 7-8 matcher från Premier League och resterande från serien under, The Championship.

Hur spelar man Stryktipset?

Stryktipset går av stapeln varje lördag och det är med hjälp av stryktipset man kunde börja sända engelsk fotboll i svensk TV. Flera extremt framgångsrika program som Tipsextra och Tipslördag har helt byggts på kombinationen av engelsk fotboll och stryktips. Spelet går alltså ut på att man ska kryssa i hur man tror att 13 matcher kommer sluta.

Tror man på hemmaseger kryssar man i rutan där det står 1, tror man på bortaseger kryssar man i rutan där det står 2 och om man tror på oavgjort kryssar man i rutan X. Detta gör man alltså på alla 13 matcher. Man kan också spela system vilket ger möjligheten att gardera sig. Man kan använda sig av halvgarderingar och helgarderingar. Ju fler man använder sig av desto mer kostar det dock givetvis.

Allmänt om Stryktipset

I augusti 2010 gjorde Svenska Spel något som var mycket uppskattat hos deras kunder, de höjde återbetalningsprocenten. Stryktipset hade innan gett enbart 45% av insatserna tillbaka till vinnarna, något som är väldigt lite.

Numer är den procenten 65% vilket är en betydlig förbättring men fortfarande är ganska lågt om man jämför med andra spelbolag som inte sällan har 90% som återbetalningsprocent.  För att vinna måste man ha minst 10 rätt.

Vinner man mindre än 10 kronor kommer man inte få någon vinst utbetalt utan då går de pengarna vidare till nästa vecka för att bygga en större pott. Detta händer ganska ofta då den sammanlagda vinsten för 10 rätt ska delas på alla som fått 10 rätt. Ibland sker detta för 11 rätt också.

Svenska spel har gjort många lyckade reklamkampanjer för stryktipset där den mest kända slogan nog ändå är ”13 är respekt”. Under tiden man körde den kampanjen fick alla som hade 13 rätt en t-shirt där det stod 13 på.

Man kan också behandla stryktipset mer som ett turspel då man kan lämna in samma rad under så lång tid som 10 veckor. Då man inte har en aning om vilka matcher det kommer vara nästa vecka blir det då givetvis mer som att spela på lotto.

Stryktipset är en riktig långkörare och det verkar inte tappa i popularitet så det finns alla förutsättningar för att se tipslördag med en kupong i näven under flera år framöver.