Hem Måltipset
Uppdaterad 2024/03/20

Här kan du läsa allt om Måltipset hos Svenska Spel. Det är en form av oddsspel som går ut på gissa vilka matcher som innehåller allra flest mål. Läs här om hur du kan rätta Måltipset eller få spelförslag.

Om du har tröttnat på Stryktipset och Europatipset tycker vi du ska bekanta dig med deras ibland bortglömda kusin Måltipset. Detta är en lite annorlunda spelform som bjuder på mycket underhållning för dem som gillar många mål. I Måltipset ska du gissa i vilka matcher det blir flest mål i under en spelomgång. I denna Måltipset guide går vi igenom hur du spelar Måltipset och lite annat smått och gott för att hjälpa dig komma igång.

Det går endast att spela på Måltipset hos Svenska Spel. Det är ett av flera sjysta oddsspel som de har lagt fram för sina medlemmar. Andra liknande spel är Stryktipset eller Europatipset. Svenska Spel har nyligen satsat på ännu ett spel som kallas för “Fullträff” – som är väldigt likt spel som Måltipset.

Vad är Måltipset?

TIll skillnad från Stryktipset behöver du inte gissa vem som vinner en match i Måltipset. Här ska du istället gissa i vilka matcher det görs flest mål under en omgång.

Det fungerar så att spelbolaget Svenska Spel väljer 30 matcher under varje spelomgång. Det är sedan spelarens uppgift att gissa i vilka 8 matcher det görs flest mål.

För att vinna måste du gissa rätt på minst 5 matcher. Vinstutbetalningen fungerar enligt följande tabell:

 • De spelare med 8 rätt delar på 55% av vinstpotten.
 • De spelare med 7 rätt delar på 20% av vinstpotten.
 • De spelare med 6 rätt delar på 25% av vinstpotten.
 • De spelare med 5 rätt får 4 gratisrader till ett sammanlagt värde på 10 kronor.

En sak som är viktigt att veta är att bortalagets mål alltid prioriteras. Till exempel en match som slutar 3-3 räknas högre än en match som slutar 5-1 även om båda har lika många mål.

Värt att nämna är att husets fördel i Måltipset är väldigt hög. Svenska Spel tar hela 54% i jämförelse med 35% i Stryktipset och Europatipset. Vi tycker det faktiskt är lite för mycket när över hälften av spelarnas insatser går till huset.

De största vinsterna i måltipset är varje år på mellan 1 och 2 miljoner kronor. Det kommer inte vara möjligt att använda en spelbonus på Måltipset. Hos Svenska Spel så finns det heller ingen betting bonus som du kan hämta vid din första insättning. Vilket även innebär att du alltid spelar omsättningsfritt för de pengar du sätter in.

Hur spelar man Måltipset hos Svenska Spel?

För att spela måltipset måste du först fylla i din kupong. Varje rad kostar 2,5 kronor. Jämförelsevis kostar en rad i Stryktipset 1 krona.

När du har valt din rad så behöver du bara lämna in den och betala avgiften. Du kan välja att lämna in din kupong antingen till ditt lokala spelombud eller så kan du fylla i din kupong online på Svenska Spels hemsida.

I de allra flesta fall spelas Måltipset på lördagar och spelstopp är 15:59. I undantagsfall kan Måltipset också spelas på vardagar.

Du kan också välja att spela veckospel i måltipset. Om du gör det kan du välja att din rad gäller i 5 eller 10 veckor istället för bara en vecka.

Måltipset Joker

I Måltipset finns också ett sidospel som heter Joker. Du kan se en ruta på din kupong där det står Joker och om du kryssar i den kommer du delta i jokerdragningen. Du kan välja att satsa antingen 10, 20 eller 30 kronor i jokerdragningen.

Om du väljer att delta i jokerdragningen får du välja ett 7-siffrigt nummer. Om denna nummer är samma som den som dras i jokerdragningen kommer du vinna en miljon gånger din insats. Om du väljer att satsa 30 kronor på Måltipset Joker kommer du alltså vinna 30 miljoner kronor.

Du kan själv välja din jokernummer men du kan också använda något som heter HuxFlux. Om du tar hjälp av HuxFlux kommer din jokernummer väljas slumpmässigt.

Måltipset system

Det finns också system i Måltipset som gör spelandet lite mer spännande. I detta sportspel så finns ett M-system såsom i Stryktipset men här fungerar det på ett helt annat sätt. Med detta matematiska system kan du välja upp till 14 matcher istället för bara 8 stycken. Detta ökar såklart din chans att vinna men dessa satsningar kostar dessutom mera.

De olika systemen i måltipset är följande:

 • M9 = Välj 9 matcher till en kostnad av 22,50 kronor.
 • M10 = Välj 10 matcher till en kostnad av 112,50 kronor.
 • M11 = Välj 11 matcher till en kostnad av 412,50 kronor.
 • M12 = Välj 12 matcher till en kostnad av 1237,50 kronor.
 • M13 = Välj 13 matcher till en kostnad av 3217,50 kronor.
 • M14 = Välj 14 matcher till en kostnad av 7507,50 kronor.

R-system i Måltipset

Om du gillar reducerade system så finns de också att hitta i Måltipset. Detta betyder att du kan satsa billigare på de matcher du vill men Svenska Spel kommer ta bort en del av raderna.

Det finns sammanlagt 4 olika reducerade system att välja på i Måltipset.

 • R11 = Välj 11 matcher till en kostnad av 45 kronor.
 • R12 = Välj 12 matcher till en kostnad av 67,50 kronor.
 • R13 = Välj 13 matcher till en kostnad av 150 kronor.
 • R14 = Välj 14 matcher till en kostnad av 345 kronor.

De reducerade systemen ger dig en mindre chans att vinna men som du ser är raderna också betydligt billigare.

Tips och tricks för Måltipset

Att välja de 8 matcher av 30 där det blir flest mål är definitivt inte enkelt. Hur gör man då för att öka sin chans att vinna i detta fotbollsspel med namnet Måltipset?

Det är absolut inte lätt men vi tycker i alla fall du kan kolla in lagens form innan du lämnar in din rad. Det är lätt att hitta statistik på lagens tidigare matcher. Har lagen gjort många mål de senaste matcherna eller har de alla slutat 0-0? Medan det inte är någon garanti att lagen igen gör många mål så finns det definitivt en möjlighet att trenden fortsätter.

Om du känner att det är lite för svårt att bestämma dig vad du vill satsa kan du också ta hjälp av något som kallas för Måltipset Xperten. Om du väljer att ta hjälp av Xperten så kommer en dator att spela för dig. Den kommer automatiskt välja de matcher den tror att det kommer göras mest mål i. Du kan också välja några matcher själv och låta Xperten välja resten. Detta är en bra idé om du har problem med att välja vilka matcher du vill ha med på din kupong.

Måltipsets historia i Sverige

Måltipsets historia sträcker sig faktiskt så långt tillbaka som 1983. Spelet är alltså 10 år äldre än det väldigt populära Europatipset. Enligt den information vi har fått har det inte skett några större förändringar i spelformatet genom åren. Svenska Spel är utan tvekan det spelföretag på börsen som har flest speltyper och system för sina spelare.

Sammanfattning

Måltipset är definitivt en spelform som inte riktigt påminner om någonting annat. Vi tycker ändå att det är ett väldigt roligt spel och det finns definitivt en orsak till att det har spelats i ungefär 40 år. Om du gillar mycket mål och en hel del action så kan Måltipset definitivt vara något för dig. Kom ändå ihåg att husets fördel är över 50% så vinstmässigt är det inte det bästa spelet att spela.