Historik

trav spelRedan 1554 anordnades något man brukar anse vara historiens första travtävling i Holland. Tävlingen bestod av cirka 3000 hästar vilket förmodligen skulle göra det svårare för en tippare att hitta rätt vinnare. Under 1800-talet spreds travet till Nordamerika där det ofta var tävlingar under marknader. Även i Storbritannien blev travet mer utbrett. I Italien hade det funnits hästtävlingar med vagn innan men i och med att travet introducerades i Frankrike 1836 blev det genast mer populärt i Italien. Även Belgien och Holland tog snabbt till sig trav.

Spel

Redan tidigt var trav en del av tipsextra. Innan dess började man spela organiserat på hästar i Sverige 1923 i samband med att totalisatorn kom. Det dröjde dock till 1959 innan det första av alla populära V-spel kom, nämligen V5. Det står helt enkelt för Vinn på 5 rätt. V5 har sedan fått många uppföljare i till exempel V75, V65 och V4. 1974 grundades ATG och därmed blev det möjligt att satsa på hästar utan att befinna sig på travbanan, något som gjorde att spridningen av trav ökade rejält. Idag kan man satsa på ett ATG-ombud runt hela Sverige eller direkt på hemsidan om man vill spela på trav.

Utbud

Det finns en hel del man kan satsa på när man kommer till en travbana. I varje specifikt lopp kan man satsa på en vinnare. Man väljer helt enkelt en häst man tror kommer vinna och satsa på den. Man kan också satsa på att hästen ska ”placera” sig, det vill säga komma 1:a, 2:a eller 3:a. Utöver detta har vi så den mest populära spelformen, V75. Här väljer man helt enkelt ut hästar i 7 olika lopp som man tror kommer vinna. För att få vinst måste man ha rätt i minst 5 av loppen. Givetvis kan man satsa på flera hästar i varje lopp men ju mer hästar man tippar på desto mer kommer det kosta. V75 händer varje lördag och brukar vara det travälskare ser mest fram emot. Om man inte kan hålla sig till lördagen finns det de andra V-spelen att välja på eller det populära dagens dubbel. Där ska man pricka rätt vinnare i två specifika lopp under en dag. Man kan satsa allt detta via datorn eller på ett ombud men man bör någon gång besöka en travbana då det ger en enorm spänning och glädje att se stämningen när hästarna springer.