Hem Polisen stormade huvudkontor för LeoVegas Group
Uppdaterad 2022/08/12

I början av juni 2022 – så stormade polisen in på huvudkontoret för LeoVegas i Stockholm. Anledningen är att Ekobrottsmyndigheten har misstankar kring insideraffärer mellan LeoVegas Group PLC och amerikanska MGM.

Affärerna handlar om olaglig handel med bolaget aktier. Det är ännu oklart vilka brottsrubriceringar som kan dyka upp för LeoVegas – men i nuläget finns det ingen misstänkt eller anhållen för brott. Det uppger LeoVegas själva i ett meddelande till svensk media.
LeoVegas

Insideraffär med spelbolaget aktier

Den stora giganten inom den internationella spelmarknaden – MGM – lade ett bud på LeoVegas. Detta gjorde att aktierna för LeoVegas gick mycket starkt uppåt. Ekobrottsmyndigheten har dock misstankar om att det inte har gått rätt till.

Redan innan budet offentliggjordes så hade LeoVegas aktie börjat ta fart. Vilket gör att misstankarna riktas mot att det kan handla om ett insiderjobb. Det vill säga att budet hade läckt ut innan dess att det offentliggjordes.

Det gör att om någon kan ha handlat aktier med insiderinformation. Det är något som bryter mot mot svensk lag kring hur aktieaffärer får behandlas.

Lagtext som är hämtad från ur Svea Rikes lagar angående insideraffärer och marknadsmissbruk (2005:377) följer:

”Den som får insiderinformation och som för egen eller någon annans räkning, genom handel på värdepappersmarknaden, förvärvar eller avyttrar sådana finansiella instrument som informationen rör döms för insiderbrott till fängelse i högst två år. Detsamma skall gälla den som får insiderinformation och som med råd eller på annat sådant sätt föranleder någon annan att förvärva eller avyttra finansiella instrument som informationen rör genom handel på aktiemarknaden.”
/ Sveriges rikes lag – insiderbrott (2005:377)

Vid allvarliga överträdelser av lagarna som rör insiderbrott inom aktier kan leda till ett maxstraff på två år i fängelse. Det som brukar vara mest kännbart för spelbolag med aktier på börsen är dryga böter och skadestånd,

Varje år så räknas det med att omkring 100 anmälningar kommer in till Ekobrottsmyndigheten. Långt ifrån alla dessa rör spelföretag inom casino och betting.

Fler bolag i blåsväder

LeoVegas är långt ifrån det enda svenska spelbolaget som har varit i blåsväder. Marknaden har många oklara regler och lagar – och flera företag placerade utomlands.
För bara några år sedan så var Kindred – skaparna av t.ex. Unibet och Storspelare – i skottlinjen angående insiderbrott. Det ledde till att en av företagets styrelseledamot – Stefan Lundberg lämnade sin tjänst. Detta efter att han misstänkts för grovt insiderbrott.

Även Betsson Group och Cherry AB har varit på tapeten när det kommer till misstänkta insiderbrott. I mitten av juni 2019 så blev en affär mellan företagen uppmärksammad. Det ledde till att den tidigare VD:n för Cherry AB häktades och åtalades för grovt insiderbrott.