Hem Premier League förbjuder spelbolag som tröjsponsorer
Uppdaterad 2023/04/25

Premier League har beslutat att förbjuda reklam för spelbolag på sina tröjor. Just nu har drygt hälften av klubbarna i Premier League en sponsor på sina matchdräkter som räknas som spelbolag.

Detta innebär att många klubbar kommer att få byta sponsoravtal tills nästa säsong. Det är nämligen inför Premier League 2023/24 som reglerna kan komma att ändras. Det finns dock fortfarande utrymme för klubbarna att sätta sig emot förslaget. Ett slutgiltigt beslut ska tas i sommar.

Stora förluster för flera PL-klubbar

Flera av de större och rikaste klubbarna i Premier League har redan gått ifrån spelbolag reklam som sponsorer på matchtröjorna. Det är oklart om det handlar om konkurrensmässiga – eller moraliska skäl. Bland de största och rikaste klubbarna räknas Tottenham, Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City och Liverpool.

Det är med andra ord de mindre klubbarna som kommer att drabbas hårdast av beslutet – om de inte hittar lika starka sponsorer.

Klubbar i Premier League med bettingsidor som tröjsponsor:

  • Newcastle (Fun88)
  • Everton (Stake)
  • Bournemouth (Dafabet)
  • Fulham (W88)
  • West Ham (Betway)
  • Brentford (HollywoodBet)
  • Southampton (Sportsbet.io)
  • Leeds (SBOTOP)

Det kommer fortsatt vara möjligt att ha bettingbolag som sponsor på tröjorna – men endast på armar. Det kommer att göra spelbolagen mindre sugna att investera pengar i klubbarna. Även om de skulle vilja ha ett sponsortryck på armarna så kommer priset inte alls vara i samma klass som huvudsponsor på brösten av tröjan.

I Sverige är Unibet huvudsponsor till Allsvenskan

I Sverige är det inte alls lika populärt att sponsra matchtröjor med bettingsidor eller online casinon. I Allsvenskan är det inte några tröjsponsorer alls inom denna karaktär. Däremot är hela ligan sponsrad av Unibet. Det innebär även att ALLA matchtröjor i Allsvenska bär Unibets logga på sina armar.

Det finns dock ingen information om deras spelbolag bonus eller andra erbjudanden – endast loggan. Det anses i Sverige vara okej – men det har varit motstånd från att spelsidor ska få ha så pass stor marknadsföring på svensk idrott. Kanske kommer vi få se ytterligare skärpningar kring sponsring.