Hem Antal & statistik för Spelpaus
Uppdaterad 2023/09/05

Alla spelbolag i Sverige som har en licens är kopplade till Spelpaus. Funktionen med Spelpaus är ett verktyg för dig som misstänker spelmissbruk eller osunt spelande. Genom att anmäla sig till Spelpaus så spärras ditt BankID och logins hos alla spelbolag du är medlem hos.

Människor i Sverige kunde börja anmäla sig själva till Spelpaus sedan januari, 2019. Många har sedan dess anmält sig till Spelpaus. Här finns lite antal och statistik för Spelpaus i Sverige.

Om du har råkat anmäla Spelpaus av misstag & vill ta bort din blockering – så har vi en liten guide med hjälp.

Hur många har stängt av sig hos Spelpaus?

I skrivande stund så är det omkring 100 000 svenskar som anmält sig till Spelpaus. Antalet spelare hos Spelpaus har gått upp stadigt under en lång tid.

De mest färska siffrorna i statistiken för Spelpaus kommer från mars 2023. Då var hela 91 958 spelare anmälda till Spelpaus.

  • Januari, 2019 (första månaden) – Cirka 20 000 spelare
  • Januari, 2020 – Cirka 45 000 spelare
  • Januari, 2021 – Cirka 55 000 spelare
  • Januari, 2022 – Cirka 65 000 spelare
  • Januari, 2023 – Cirka 85 000 spelare

Prognosen för januari, 2024 kommer att vara omkring 100 000 spelare. Vilket är ett positivt besked för Spelinspektionen som lyckats med att förhindra osunt spelande för ungefär 100 000 personer i Sverige.

Män & kvinnor

Som du ser i diagrammen så är det helt klart fler män – i jämförelse med kvinnor – som väljer att stänga av sitt spelande med Spelpaus. Mycket forskning pekar på att statistiken för spelmissbruk är främst ett manligt problem.

Idag är det cirka 75% av alla spelare som anmält sig till Spelpaus av manligt kön. Resterande 25% består av kvinnor.

  • Män som anmält sig själv till Spelpaus: Cirka 68 000
  • Kvinnor som anmält sig själv till Spelpaus: Cirka 23 000

Hur länge stängs man av från spel?

Det allra mest vanliga valet för de som stänger ner sina konton är att göra det under en lång tid. Det är inte många som väljer att endast stänga ner sig mellan 1-3 månader. Enligt statistik från Spelpaus så är det endast 18% som väljer en kort Spelpaus.

Det vanligaste alternativet när det kommer till Spelpaus är att stänga av sig ”tills vidare”. Det är ett alternativ som cirka 71% av alla spelare hos Spelpaus väljer.

Nöjda med nya spelregler?

Det är intressant att se på statistik om hur spelmarknaden har påverkats de senaste åren. När den nya spellicensen infördes hos många casinon och bettingbolag så var ägarna oroliga hur det skulle tas emot av spelarna.

Det har visat sig fått en positiv effekt hos många spelare. Hela 51% av alla tillfrågade svarade att de ser fördelar med att spela hos spelbolag med svensk licens. Utav de tillfrågade så svarade även 44% att de inte vet riktigt. Vilket lämnar endast 6% som anser att det för med sig nackdelar.