Hem Kellys Strategi
Uppdaterad 2022/10/05

Hur mycket av din bankrulle bör du satsa för att maximera dina vinster och gå plus i längden? Detta kom John L Kelly Jr på helt av misstag under 50-talet. Hans formel skulle egentligen hjälpa till mot störningsljud i telefonledningar.

Man hittade snabbt en annan användning av hans formel. Nämligen svaret på en av de viktigaste frågorna man har som en spelare, hur mycket ska jag riskera vid detta tillfälle?

Formelns innebörd

Kellys StrategiDenna formel inriktar sig till de som spelar på sport eller hästar. Den är alltså inget för casinospelare. Det är ju ganska givet att man kan vinna med låg risk om man satsar en liten insats. Dock tar dt evigheter då att kunna bygga upp en någorlunda respektabel bankrulle. Tvärtom är det om man satsar stora summor.

Då kan man bygga upp sin rulle relativt fort men istället riskerar man att förlora allt med bara några fåtal förluster. Kellys formel går ut på att använda sin egen kunskap. Hur stor chans man tror det är att ett visst lag kommer vinna eller förlora. Formeln var från början såhär: % = W – (1-W)/R. I denna formel är W chans att du vinner och R risk att du förlorar.

Denna formel har man sedan gjort om lite för att den ska passa perfekt för sportsbetting. Kom ihåg att för att få ett bevis på hur väl strategin fungerar behöver du ett utfall på över 100 bets för att se hur duktig du är på att gissa utfall i matcher. Vi ska här ta en helt fiktiv match som exempel. Arsenal – Manchester United står på tipskupongen och du vill betta. Bookmakern tror Arsenal har 30% chans att vinna, medan United har 40% chans att ta hem segern. Detta ger oss 30% chans att det blir kryss.

Då sätts oddsen efter det. 1: 3.33, X: 3.33, 2: 2.50. Du kanske istället har fått reda på information som tyder på att Rooney legat med nya prostituerade medan Fabregas ska göra en sensationellt tidig comeback för Arsenal. Detta tillsammans tycker du gör att det snarare väger upp till Arsenals fördel. Du kanske tycker chansen är 1: 45%, X: 32%, 2: 33%.

Då har vi följande formel:

L = (P*K – 1)/(K – 1). I denna formel är L den insats vi söker efter. P är vad du tror på medan K är bookmakerns förtroende för ett tecken. Om vi tar vår fiktiva match mellan Arsenal och United skulle det ge oss följande: L = (0,45*3,33 – 1)/(3,33 – 1). Denna formel ger oss ett resultat på ungefär 0,21. Här ska vi alltså satsa 21% av vår bankrulle.

I detta specifika fall när vi har så mycket inside information skiljer sig vår värdering ganska mycket från spelbolagets värdering. Vanligtvis kanske det inte diffar riktigt så mycket. För att kunna använda oss fullt ut av Kellys strategi måste vi dock veta hur duktiga vi är på att bedöma chanserna till olika tecken. Då behövs en säkerhetsmarginal. Mer om det i nästa artikel.