Hem Bet-exchange
Uppdaterad 2022/10/05

En ny stor marknad som kommer är spelbolag där spelaren själv kan få agera bank. En sådan spelbörs kallas för bet-exchange. Här är man alltså både spelare och börs på samma gång. Hur det går till ska vi förklara i denna artikel. Det är en sida där det enda företaget gör är att se till så alla utbetalningar sker samt att sidan hålls i trim.

De skapar mötesplatsen och som tack tar de en avgift som oftast ligger någonstans mellan 2 och 5%. Det är alltid vinnaren i ett vad som betalar avgiften. Spelare spelar alltså mot andra spelare och inte mot ett företag som fallet är på de flesta andra spelsajter. De kan själva välja om de vill vara bank eller spelare.

Utförande

Bet exchangeMan kan alltså ha flera val när man bettar via en börs som erbjuder bet-exchange. Man kan välja att backa eller att lägga ett spel. Om man väljer att backa så spelar man som hos ett vanligt spelbolag. Man hittar ett odds och satsar på detta odds. Om man däremot inte hittar något odds som man tycker verkar intressant kan man här faktiskt begära ett odds.

Om man tar samma match jag alltid använder som exempel, Arsenal – manchester United, och hittar ett odds på 2.10 för Arsenal-seger kanske man tycker att det är lite för lågt. Då kan man faktiskt begära ett odds på till exempel 2.30. Om ingen spelare vill erbjuda det oddset så blir det inget spel. Däremot kan en spelare söka listan efter olika odds och tänka sig att agera bank till det oddset. Då är spelet igång.

Att lägga ett spel är då givetvis tvärtom. Man erbjuder här ett odds till ett speciellt spelobjekt som spelare kan bestämma sig för om de vill spela på eller inte. Om man ser på en lista att en spelare söker en bank som vill lägga ett odds på till exempel 2.60 på Arsenal-seger kan man där gå in och erbjuda spelaren detta odds och då är spelet igång.

Tycker man att det oddset är lite för högt för att våga spela på kan man istället erbjuda spelaren ett lägre odds, som till exempel 2.40, och se om någon spelare nappar på det. Om man lägger spel kan man alltså säga att man satsar på två tecken, som en vanlig bank, medan man satsar på ett tecken när man backar ett spel.

Sammanfattning

Det finns massa formler och uträkningar man kan använda sig av som visar om det bästa är att backa eller lägga i varje specifikt fall. Det är ganska enkelt att räkna ut vilket som ger bäst avkastning då det ena ger ett tecken och det andra backar två tecken. Dessutom kan man i vissa fall finna så kallade sure bets. Detta innebär att man vinner oavsett utfall i matchen.

Om man lyckas hitta odds som är en bit över 2 både om man lägger på Arsenal eller backar Arsenal så har man ju nu garanterad vinst om man satsar lika mycket på båda sätten. Här måste man vara noga med att räkna med bolagets avgift så man verkligen går plus på det.