Tipsextra

fotboll tipsextraNågot som revolutionerade tippandet i Sverige var när SVT började sända Tipsextra den 29:e November 1969. Det var den smått legendariska TV-arbetaren Lars-Gunnar Björklund som hade kommit på förslaget att man skulle kunna sända engelsk ligafotboll. I samband med detta ändrade man också den klassiska spelformen stryktipset från att innehålla 12 matcher till att nu innehålla 13 matcher där den direktsända engelska ligamatchen var match nummer 1 på kupongen. Den första matchen som visades var Wolverhampton mot Sunderland. Detta ökade givetvis intresset för stryktipset, som annars hade funnit ända sedan 1934, markant. Tänk att få titta på en match man hade tippat på och kunna följa hur det gick.

Svenska spel och fotbollsbetting

När man snackar om betting på fotbollsmatcher är det svårt att inte nämna allt Svenska Spel gjort för spelandet på matcher i Sverige. Det är Svenska Spel som har hand om Stryktipset och det är svenska spel som infört de flesta spelformer vi använder oss av än idag i Sverige. Numer har många utländska bolag gått om men man kan säga att det är tack vare svenska spel som ettingb på fotboll är så populärt idag. Man märkte ju rätt tidigt hur populärt stryktipset blev. För att förtydliga är stryktipset en bettingform där man ska satsa på om 13 matcher kommer sluta med hemmaseger, bortaseger eller oavgjort. Som reklamen säger, 13 rätt är respekt. Detta tyckte man att man kunde göra på fler sätt och då föddes idén till lången. Lången funderar på samma sätt som stryktipset fast med den skillnaden att här väljer du mellan 3 till 6 matcher som du satsar på till ett fast odds. Precis som i stryktipset tippar du på 1, X eller 2. Efter det har det kommer fler spelformer som Matchen där du tippar på resultatet och Bomben där du ska gissa rätt resultat på 3 olika matcher.

Dagens Utbud

’Utvecklingen har efter detta gått väldigt långt, inte minst i takt med att alla nätbolag kommit in på marknaden. Om jag idag går in och tittar på de olika spelformer som finns till en vanlig Champions League match hittar jag inte mindre än 47 olika spelförslag. Givetvis finns det fortfarande att man kan satsa på 1, X eller 2. Men nu kan man också satsa på en hel drös andra saker som kan inträffa under en match. Här kommer några exempel. 1X2 handikapp, halvtidsresultat, antal mål, mål innan minut 30, lag som gör första målet vinner, samma lag vinner båda halvlekarna, under/över 2 mål, resultat, första målskytt och antal hörnor. Vi har kommit en lång väg sedan 1934:s version av stryktipset.