Vi ger dig sveriges bästa tips för spelbolag på nätet – Garanterat!

Sveriges mittfält i fotbolls-EM 2012

I en annan artikel har vi gått igenom de spelare vi tror kommer få ta hand om de defensiva rollerna under mästerskapet 2012. Här ska vi gå igenom mittfält och anfall för att se vad vi kan hitta där.

Spela på Odds hos Betsafe Odds här!

Mittfält

Mittfältspositionen är den position som varit mest oklar den senaste tiden. Detta beroende på en hel del olika anledningar. Dels har det kommit upp många unga talanger från de yngre landslagen och dels beror det på vilket system förbundskapten Hamrén väljer att spela med. De senaste matcherna har han valt att spela i ett slags 4 – 2 – 3 – 1 där man har två balansspelare, två yttermittfältare och en offensiv kraft som hjälper forwarden. Han är dock inte främmande för att spela ett klassiskt, svenskt 4-4-2 om det skulle behövas. De mittfältare som just nu kan se sig som ordinarie i ett landslag är Anders Svensson, Kim Källström, Pontus Wernbloom, Ola Toivonen, Sebastian Larsson, Christian Willhelmsson och Emir Bajrami. Det är svårt att sia om det kan komma upp någon underifrån och ta plats där men finns det någon som har en rejäl chans på det skulle jag nog personligen tippa på Sebastian Eriksson, lagkapten i U-21 landslaget och IFK Göteborgs överlägset bästa spelare det senaste året.

Även en annan gammal IFK-bekanting, Gustav Svensson numer i Bursaspor, kommer säkerligen finnas med i diskussionerna. Om vi då tittar på det mittfält Sverige kan ställa på benen så har vi först en kamp om de defensiva rollerna mellan Kim Källström, Anders Svensson och Pontus Wernbloom. Alkmaar-spelaren Wernbloom slog ju igenom med dunder och brak då han tryckte in två mål i kvalet mot Ungern och dessutom bjöd på en hel del kapningar och tuffa dueller. Hans avslappnade stil utanför plan har gjort honom till en favorit hos många svenskar. Bredvid honom har vi den eviga frågan om Anders eller Kim. Anders Svensson är Elfsborgs viktigaste kugge medan Kim Källström drar ett tungt lass i franska krislaget Lyon. Anders är en spelare man gärna spelar mot tuffare motstånd då han har är bra i positionsspelet och en stark bollvinnare, medan Kim är en spelare att ta in när det ska till något offensivt. Han är ju alltid ett stort hot på frisparkar och runt straffområdet med sin enorma vänsterslägga till skott. Dessutom har han mycket fin precision i sina passningar och kan vända spelet snabbt.

Om man ser på de offensiva mittfältarna verkar det vara ganska givet hur Hamrén vill ha det. Två spelare från det framgångsrika ungdomslandslaget har verkligen fått chansen här i form av de holländska spelarna Emir Bajrami och Ola Toivonen. PSV-spelaren Ola Toivonen har lagt beslag på rollen som nummer 10 i svenska landslaget. Den som ska servera Zlatan med passningar. Twente-spelaren Emir Bajramis uppdrag är mer att vara så oberäknelig han kan med sin speciella spelstil. På den andra kanten har vi en annan slags spelare i form av löpstarka Sebastian Larsson. Hans tid i Birmingham har tuffat till honom rejält och han är dessutom ständigt ett hot på fasta situationer med sin utmärkta högerfot. Vill man ha en mer irrationell och snabb spelare i slutet finns alltid Christian ”Chippen” Willhelmsson att slänga in.

Privacy Policy