Vi ger dig sveriges bästa tips för spelbolag på nätet – Garanterat!

Fotbolls Em 2012

Får saker gör mig själv och som det verkar hela svenska folket så glada som ett fotbollsmästerskap. Det är folkfest, öltält och fotbollssnack på jobbet hela sommaren lång. Om Sverige är med det vill säga. Förra mästerskapet, VM i Sydafrika 2010, var ju inte Sverige kvalificerade till och då var det inte heller riktigt samma hype som det lätt blir annars (även om jag personligen såg alla matcher ändå). Nu när det snart är 2011 och vi går in i en sommar utan mästerskap, förutom eventuellt U-21 EM i Danmark om Sverige slår Schweiz i sitt playoff, kan det vara skönt att drömma sig fram till 2012 när vi förhoppningsvis återigen ska få spela ett mästerskap.

Spela på Odds hos Betsafe Odds här!

Spelplatser

EM 2012 kommer gå av stapeln i Polen och Ukraina. Det är tredje gången i historien som UEFA tillåter att två länder arrangerar EM tillsammans. Tidigare har det även gjorts av Belgien/Nederländerna (2000) och av Schweiz/Österrike (2008). Det som blir lite speciellt denna gången är avståndet med tanke på hur stort Ukraina är. Det kommer skilja 180 mil mellan Gdansk i nordväst och Donetsk i sydöst. Vart ska matcherna spelas då? Jo båda länderna har bidragit med fyra städer var. I Polen kommer det spelas matcher i Gdansk, Poznan, Warzawa och Wroclaw. Ukraina däremot bidrar med Kiev, Donetsk, Charkiv och Lviv. Sedan 2008 tillåter Ukraina EU-medborgare att besöka landet utan visum och därför ska det inte vara några som helst problem för supportrar att åka till matcherna, mer än kanske själva avstånden.

Arenor

Inför 2008 har UEFA bestämt att arenorna måste ta minst 33.000 sittande åskådare. Något som skulle förvärra en svensk framtida ansökan då Sverige inte har så stora arenor, med kanske Ullevi undantaget som egentligen är mer en friidrottsarena än en fotbollsarena. Alla arenor under mästerskapet 2012 klarar dock detta utan problem. Vi börjar med arenorna i Polen. Warsawa kommer använda National Stadium som vanligtvis används för Polens landslag. Den arenan tar 55.000 och kommer vara värd för en semifinal. De andra polska arenorna är Municipal Stadium (Lech Poznan), Olympic Stadium (Slask Wroclaw) och Baltic Arena (Lechia Gdansk). Den minsta av dessa tar 44.000 åskådare så det lär bli folkfest i alla matcher. Inom parentes kan vi läsa vilket lag som normalt använder sig av arenan. Finalen i Fotbolls-EM 2012 kommer spelas på Olympiskij i Kiev som vanligtvis enbart används av Ukrainska landslaget. Den arenan tar hela 83.450 åskådare. De andra arenorna i Ukraina kommer vara Donbass Arena (Sjachtar Donetsk), Ukraina Stadium (Karpaty Lviv) och Metalist Stadium (Metalist Charkiv). Även dessa arenor klarar utan några som helst problem UEFA:s krav på 33.000 sittplatser.

Lag och spelform

Redan klara för EM är givetvis arrangörsländerna Ukraina och Polen. Då återstår det alltså 14 platser till som ska fördelas i det EM-kval som håller på nu. Sammanlagt ska det alltså bli 16 lag som deltar i EM 2012. Dessa 16 lag kommer fördelas på 4 olika grupper med 4 lag i varje grupp. Ettan och tvåan i varje grupp går vidare till kvartsfinal och väl där kan, som man brukar säga, allt hända.

Privacy Policy