Vi ger dig sveriges bästa tips för spelbolag på nätet – Garanterat!

Bingo

Bingo har existerat i en skapelse eller annan sen 1500-talet då det spelades i Italien och kallades för ”Lo Giuoco Del Lotto d’Italia”. Del Lotto spelas fortfarande i Italien och själva idén spred sig snabbt över världen, till både USA där det ett tag kallades för Beano fram tills det fick namnet Bingo och kom till Sverige. I början spelades Bingo bara i små eller stora bingohallar för att stödja olika föreningar, i detta fall idrottsföreningen Gunnarstorp IF som höll sitt första bingoparti under hösten 1961. Bingo har nu gått från att vara ett litet isolerat spel till ett världsomfattande spel som vi i Sverige har i allt från föreningar till Bingolotto på TV och Online-Bingo.

Regler för Bingo

Bingo är i grunden ett socialt spel där man spelar med en bricka som har 25 rutor med 5 vågräta och 5 lodräta rader. Dessa rutor är fyllda med siffror mellan 1 och 75 och varje lodrätt rad har en bokstav som stavar B.I.N.G.O. Detta kom till för att det skulle vara lättare för deltagarna att hitta siffran som ropades upp till alla spelare. Varje gång en siffra ropas ut så fyller deltagarna i siffran på sin bricka ifall den finns på någon av deras rutor. När en deltagare träffat in en vinnande rad så hade dem fått Bingo, men det finns många olika variationer av Bingorader. Folket brukade och ställer sig fortfarande upp och skriker Bingo när dem får en Bingorad, det är en av anledningarna till att Bingo i grunden är ett socialt spel. I vissa fall avslutas Bingorundan när en spelare fått Bingo och i andra fall efter ett visst antal spelare har fått Bingo – men det kan också pågå tills husets bricka har fått Bingo.

Olika Typer av Bingo

Det finns flera variationer av Bingo som spelas runtom i världen och särskilt online, tillgängligheten online har gjort att Bingo idag är mer lättillgängligt och man kan vinna mer och oftare än någonsin. Alla Bingospel spelas med en bricka på 25 rutor, det som skiljer dem är hur dem spelas, vilka regler som används och vilka bingorader som ger Bingo.

Klassiska Bingon:

Detta är den typiska Bingon och förmodligen den enklaste, det var denna variation som spelades på 1960-talet när Bingo introducerades ordentligt i Sverige och spelas fortfarande överallt i landet. Här gäller det att få helt vanliga lodräta, vågräta och ibland diagonala rader för att få Bingo. Klassisk Bingo är också välkänt som ”75-nummers Bingo” och är grunden till alla andra Bingospel som vi har idag.

Amerikansk Bingo:
Över Atlanten så spelar dem självklart också Bingo, det som skiljer Amerikansk Bingo från andra Bingovarianter är att mittenrutan är en joker och behöver alltså inte fyllas i – detta gör att det blir lite lättare att vinna. Sen brukar även Amerikansk Bingo ha flera varianter av Bingorader, som tillexempel fyra hörn, ett X eller fyrkant.

Mönsterbingo:
Mönsterbingo skapades när dem tyckte den Klassiska Bingon var lite för simpel och det inte fanns tillräckligt med vinster eller spänning för att locka spelare. Mönsterbingo är ungefär likadant som Amerikansk Bingo fast med flera variationer av Bingorader och mittenrutan är inte ifylld. Tillexempel så har Mönsterbingo ibland färgade rutor och om du kan vinna Bingo genom att få in en träff på alla dessa rutor.

Variantbingo:
Variantbingo växer konstant i popularitet i Sverige men har varit populärt väldigt länge i USA och Storbritannien – fast här är det mer känt som ”Combination Bingo” som stämmer mycket bättre för hur det spelas än namnet Variantbingo. Variantbingo spelas med en bricka genom 5 rundor, varje runda krävs det ytterliggare en Bingorad för att vinna och det innebär mer spänning och fler vinster. Runda 1 så måste du alltså träffa en Bingorad för att få Bingo, och runda 5 så måste du träffa 5 Bingorader för att få Bingo.

Bil Bingo:
Detta spelas inte så ofta längre men är en kul grej som vissa gör på bilturer eller på långresan – Bil Bingo är också känt som ”Drive-Thru Bingo”.  Bil Bingo spelas på stora och små parkeringsplatser där siffror ropas ut genom högtalare och ibland dyker upp på en stor skärm, alla deltagare har brickor i sin bil att kryssa i och mellan rundorna säljs det mat och dryck. Får du Bingo på Bil Bingo ska du tuta två gånger för att utropa Bingo. Bil Bingo är inte lika socialt som andra variationer av Bingo men är en kul liten avvikelse att syssla med på en resa med familjen eller något.

Online Bingo

NBingo har under en tid nu funnits Online och är mer lättillgängligt än någonsin tidigare, här spelas alla varianter av Bingo förutom Bil Bingo – och varför Bil Bingo inte spelas online är ganska självklart. Olika Bingosidor erbjuder olika bonusar och möjligheter till vinster, vissa även Jackpotter där du kan dra hem storvinsterna. Eftersom Bingo anses som ett socialt spel så spelas det även med ett chatrum där du kan chatta med dem andra deltagarna och varje gång du får Bingo så ropas det ut i chatrummet.

Privacy Policy